Media stimuleren asociaal gedrag

Asociaal gedrag en criminaliteit ervaren zeer veel Nederlanders als een groot probleem.

De oplossing voor asociaal gedrag ligt volgens mij vooral in de media. Veel amusementsprogramma´s op radio en tv verheerlijken egoìsme, asociaal gedrag, vandalisme, overlast, schelden, provoceren, chantage, bedrog, criminaliteit, brandstichting, wapengebruik, oorlog voeren, gebruik van harddrugs, sigaretten en alcohol, teveel geld uitgeven, gevaarlijk verkeersgedrag, doorgeschoten assertiviteit, bespotting, uitlachen en pesten.

Ik denk bijvoorbeeld aan de recente tv-uitzending van de zangwedstrijd Idols, waarbij een bescheiden en vriendelijke zangkandidaat op een bijzonder vernederende manier werd uitgelachen door de zanger Gordon. Zie daarvoor de video in de onderstaande weblink. Je kunt in de kijkersreacties daaronder lezen dat veel kijkers van dit filmpje erg enthousiast zijn over zijn kwetsende gedrag.

Gordon leek hierbij zelf niet te beseffen wat het effect kan zijn van zijn vernederende gedrag op de gevoelens van anderen. Of hij vind zijn kijkcijfers belangrijker dan het verdriet van de kandidaat.

Nederlanders worden permanent blootgesteld aan dit soort immoreel entertainment op radio en tv. Ook in veel commerciele reclames en cabaret wordt geestelijk of lichamelijk geweld verheerlijkt. Ook veel radio-dj´s doen hieraan mee.

Hierdoor verminderen empathie en medemenselijkheid bij het publiek. Vooral bij jonge mensen, als die van nature al weinig empathisch zijn, van hun ouders weinig positieve morele waarden meekrijgen en zich slecht voelen. In een aantal schoolklassen is pesten zelfs de norm, op straffe van gepest worden.

De imitatie-effecten van mediageweld zijn sterk in overeenstemming met de ´social learning theory´ en met experimenten bij mensen en dieren over ´modeling´.

VIDEO VAN GORDON IN IDOLS

http://www.youtube.com/watch?v=wEmFLXe5z9E

ONDERZOEK NAAR EFFECTEN VAN MEDIAGEWELD

Op pagina 18 van dit artikel staat: “Several meta-analyses have been conducted in the area of television violence. All of them have found support for the hypothesis that exposure to television violence increases the likelihood of subsequent aggressive or anti-social behaviour.”

http://pgs.wemanageyour.com/wp-content/uploads/2008/03/effectsofmediaviolence_final.pdf

PESTEN

www.pesten.startkabel.nl

www.agressie.startpagina.nl